Definasi belia: Kerajaan akan melihat apakah ada gangguan oleh istana Johor

0
58

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan akan melihat jika terdapat sebarang “campurtangan” dari istana Johor ke dalam usaha Kerajaan Persekutuan untuk mengurangkan had usia belia kepada 30 orang.

Bercakap kepada pemberita di lobi parlimen, Perdana Menteri berkata kerajaan akan mengkaji dan melihat sebab-sebab yang diberikan, jika mereka boleh diterima atau tidak.

Ini adalah selepas Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata beliau berharap istana Johor tidak akan campur tangan dalam hal ehwal kerajaan negeri.

Pada hari Isnin (8 Julai), Johor mengumumkan bahawa ia akan mengekalkan pengkategorian belia untuk dasarnya seperti yang antara 15 dan 40 walaupun Kerajaan Persekutuan ingin menurunkan had umur kepada 30 tahun.

Kemudian pada hari Selasa (9 Julai), kerajaan negeri mengubah pendiriannya untuk menurunkan had umur belia kepada 30 tahun.

Walau bagaimanapun, kurang dari 24 jam kemudian, Pengerusi Jawatankuasa Pemuda, Sukan, Pembangunan Keusahawanan dan Koperasi Negeri Sheikh Umar Bagharib Ali mengeluarkan kenyataan lain, menyatakan bahawa Johor akan mengekalkan had umurnya pada 40 tahun selepas “nasihat dari beberapa pihak”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.