Dr M berjanji kerajaan akan melihat nasib nelayan Pulau Pinang

0
47

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan mengambil tindakan segera untuk menyelesaikan masalah nelayan Pulau Pinang, sekiranya apa yang mereka berkata benar.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memberitahu pemberita di lobi Parlimen bahawa kerajaan akan melihat semua pandangan mereka.

Sekumpulan besar nelayan dari pelbagai persatuan dari Pulau Pinang dan Perak mengadakan protes di luar Parlimen hari ini terhadap projek Penambakan Pulau Pinang (PSR) dan projek perlombongan pasir di Perak. Memorandum diserahkan kepada Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Salahuddin Ayub.

Projek PSR melibatkan pembangunan tiga pulau buatan manusia dengan jumlah keseluruhan lebih daripada 1,800 hektar, dengan bahagian-bahagian pulau itu dijual.

Dalam memorandum bersama mereka, kumpulan itu menyatakan kekecewaan dan mempersoalkan kelulusan Penilaian Kesan Alam Sekitar PSR (EIA) dari Jabatan Alam Sekitar (DoE) pada 5 Julai – kurang daripada sebulan selepas tarikh akhir penyerahan maklumbalas.

Kumpulan itu berkata beberapa pertubuhan bukan kerajaan dan pakar teknikal telah mengemukakan surat maklum balas yang berasingan kepada DoE mengenai mengapa projek itu perlu diteruskan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.