Ewansiha’s death led to a protest outside the Nigerian high commission on Thursday (July 11).

0
76

Warga Nigeria ditahan selepas cuba melarikan diri semasa serbuan, kata Imigresen

PETALING JAYA: Jabatan Imigresen menahan warga Nigeria-Orion Ewansiha kerana dia cuba melarikan diri daripada pegawai-pegawainya semasa serbuan, menurut jabatan itu.

Dia ditangkap pada 4 Julai semasa operasi di pangsapuri di Desa Aman Puri di Kuala Lumpur, yang menyebabkan penangkapan 20 orang asing.

Serbuan itu berikutan aduan daripada penduduk terhadap warga Afrika yang disyaki tidak mempunyai dokumen sah, penggunaan dadah, pelacuran dan mabuk di kawasan itu, kata jabatan itu.

Kesahihan dokumen Ewansiha telah menimbulkan keraguan, dan kemudian dia ditahan selama 14 hari untuk siasatan lanjut. Pemeriksaan dilakukan pada Ewansiha dan rawatan diberikan untuk kecederaan lama pada pahanya. Beliau tidak menyatakan apa-apa penyakit yang sedia ada, mengikut Imigresen.

Pegawai yang bertugas diberitahu oleh tahanan yang lain bahawa Ewansiha mengalami sawan dalam tidurnya.

“Sebuah ambulans dari HUKM (Hospital Universiti Kebangsaan) serta seorang penolong pegawai perubatan tiba pukul 12.30 pagi dan mereka cuba membantu subjek.

“Bagaimanapun, dia kemudian meninggal dunia,” kata Khairul Dzaimee, sambil menambah laporan polis dibuat mengenai perkara itu.

Kematian Ewansiha menyebabkan protes di luar suruhanjaya tinggi Nigeria pada hari Khamis (11 Julai).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.