‘Kerusi panas’ FAM milik Hamidin?

0
183

PETALING JAYA: Peluang Datuk Hamidin Mohd Amin untuk menjadi Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) cerah apabila beliau kemungkinan akan menang tanpa bertanding dalam pemilihan kongres badan induk itu, 14 Julai depan.

Pencalonan bagi merebut kerusi panas itu kembali dibuka hari ini selepas Exco FAM dalam Mesyuarat Khas Pertama Bagi Penggal 2017-2021 menerima peletakan jawatan Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim pada 25 Mac lalu.

Biarpun dalam perlembagaan FAM membenarkan sesiapa saja dalam kalangan rakyat Malaysia bertanding merebut jawatan itu pada kongres nanti, namun mereka perlu mendapat pencalonan daripada ahli gabungan.

Dan melihat kepada sokongan padu Exco FAM ketika ini, kemungkinan besar Hamidin yang juga setiausaha agung tidak akan dicabar apabila pengumuman calon dibuat pada 11 Mei ini.

Hamidin yang menyandang jawatan tugas setiausaha agung sejak 2013 di bawah teraju tiga presiden iaitu Sultan Ahmad Shah, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dan Tunku Ismail mengharapkan pemilihan kali ini berjalan lancar tanpa pertandingan meskipun beliau bersedia berdepan mana-mana calon.

Sebelum ini ada beberapa nama disebut untuk dicalonkan merebut jawatan itu termasuk pemilik kelab Queens Park Rangers (QPR), Tan Sri Tony Fernandes dan pemilik kelab Cardiff City, Tan Sri Vincent Tan selepas Tunku Ismail sah mahu meletakkan jawatannya selepas genap setahun menerajui FAM.

Bagaimanapun, selain sokongan padu Exco dan ahli gabungan, Hamidin tampak memiliki kelebihan ketara memandangkan beliau turut mendapat restu TMJ.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.