KPN: Lebih daripada 100 pegawai polis diuji positif untuk dadah

0
20

KUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara hari ini berkata lebih 100 pegawai polis telah menguji positif dadah dalam operasi yang dijalankan di kontinjen polis di seluruh negara sejak 13 Ogos lalu.

Datuk Seri Abdul Hamid Bador berkata beliau terkejut dengan bilangan anggota polis yang ujian kencingnya positif bagi pelbagai jenis dadah, terutamanya syabu, yang menunjukkan bahawa penyalahgunaan dadah dalam pasukan polis berada pada tahap kritikal dan serius.

Daripada 100 penagih yang dikesan dalam operasi yang dikenali sebagai Ops Blue Devil antara 13 Ogos dan 20 Ogos, 86 diuji positif untuk syabu, enam untuk amphetamine dan opiate, dua untuk kanabis (ganja) dan satu untuk ketamin.

Merujuk kepada kejadian penyalahgunaan dadah di kalangan anggota pasukan polis di Amerika Latin sebelum ini, Abdul Hamid berkata usaha pembasmian dadah yang menyeluruh perlu dilakukan di Malaysia.

Beliau menambah operasi untuk mengesan kakitangan yang salah akan diteruskan, dengan arahan telah diberikan kepada Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Datuk Mohd Khalil Kader Mohd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.