Pemuda Bersatu mahu Dong Zong diharamkan, melancarkan petisyen atas talian

0
16

KUALA LUMPUR: Sayap Pemuda Parti Pribumi Bersatu Malaysia melancarkan petisyen atas talian menyeru kumpulan pendidikan Cina, Dong Zong untuk diharamkan.

Petisyen itu telah mendapat kira-kira 25,000 tandatangan sejak ia dilancarkan kira-kira 16 jam yang lalu, dan ini adalah satu perempat dari sasaran 100, 000-tanda tangannya.

“Dong Zong mengancam perpaduan sosial kerana mereka mengumpul organisasi bukan kerajaan berasaskan Cina untuk membantah, mengatakan bahawa kaligrafi Jawi adalah satu usaha ke arah pengislaman,” kata ahli exco muda Muzzammil Ismail dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebook sayap itu pada Rabu (13 Ogos) ).

Beliau berkata Dong Zong sebelum ini sangat bersemangat dalam menekan kerajaan, untuk mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC), khususnya Menteri Pelajaran Dr Maszlee Malik.

Petisyen atas talian Bersatu dibuat selepas petisyen yang dilancarkan oleh Dong Zong pada Ahad (11 Ogos) untuk menentang ajaran kaligrafi Jawi di sekolah-sekolah vernakular.

Pengerusi Dong Zong Tan Tai Kim dipetik oleh portal berita Malaysiakini yang mengatakan bahawa kempen itu akan disokong oleh beberapa persatuan Cina, lembaga pendidikan, persatuan ibu bapa dan guru, kumpulan alumni dan juga kumpulan pendidikan Tamil.

Muzzammil berkata langkah sedemikian oleh organisasi itu adalah seperti “mengancam warisan Malaysia”.

Beliau menggesa rakyat Malaysia untuk bersatu dan menyokong petisyen Bersatu dalam mempertahankan kaligrafi Jawi dan prinsip-prinsip Kementerian Pendidikan tanpa mengira bangsa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.