Perkeso akan mengambil tindakan terhadap pemandu teksi yang tidak membayar caruman

0
11

KUALA LUMPUR: Ketua Pegawai Eksekutif Perkeso Mohammed Azman Aziz hari ini mengumumkan bahawa pegawai penguat kuasa akan mengeluarkan kompaun untuk pemandu teksi dan e-hailing yang masih belum mendaftar untuk Skim Keselamatan Sosial Sendiri Pekerjaan.

Beliau berkata bilangan pemandu yang mendaftar untuk skim itu masih rendah.

“Sehingga hari ini, hanya 50,801 pemandu telah mendaftarkan diri untuk skim itu daripada hampir 300,000 e-hailing dan pemandu teksi,” katanya.

“Jika mereka masih tidak mahu mendaftar, kita boleh mengeluarkan kompaun tetapi jika mereka masih gagal, maka kita boleh mendakwa mereka. Mereka boleh dipenjarakan selama dua tahun atau didenda sehingga RM10, 000 atau kedua-duanya, jika didapati bersalah, “katanya dalam sidang akhbar di Wisma Perkeso di sini.

Bagaimanapun, katanya, ia bukan niat Perkeso untuk membebankan pemandu, tetapi hanya untuk memastikan kebajikan mereka dan keluarga mereka.

Beliau berkata masih ada masa untuk pemandu mendaftar dan menyumbang secara sukarela kepada Perkeso.

“Janganlah menyalahkan Perkeso jika pegawai penguatkuasa berjaya mengesan dan mengeluarkan kompaun kepada pemandu,” katanya. “Isu ini telah lama berlanjutan selama dua tahun.”

Setakat ini, 149 pemandu telah mendapat faedah di bawah skim ini.

Kerajaan telah meluluskan tempoh tangguh untuk pendaftaran beberapa kali sejak pelaksanaannya pada Jun 2017.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.