Tiada berita terkini mengenai kehilangan Pastor Koh walaupun pengumuman kerajaan untuk menyiasat.

0
69

PETALING JAYA: Keluarga Pastor Koh masih belum dimaklumkan tentang sebarang perkembangan walaupun pengumuman Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 23 Mei bahawa pasukan petugas kerajaan akan menyiasat kehilangannya dan Amri Che Mat.

Isteri Pastor Koh- Susanna Koh, dalam satu kenyataan pada hari Isnin (10 Jun) berkata keluarga itu tidak menerima berita daripada pasukan petugas khas atau Muhyiddin.

Suhakam membuat kesimpulan bahawa polis mungkin terlibat dalam kehilangan aktivis Amri dan Pastor Koh.

Beliau berkata beliau berharap anggota pasukan petugas akan diumumkan tidak lama lagi dan bahawa orang yang dinamakan tidak termasuk pegawai berkhidmat yang tidak bertanggungjawab dalam pasukan polis, dan meminta anggota badan berkanun seperti Jabatan Peguam Negara, Majlis Peguam dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia SPRM), serta wakil NGO memantau dengan teliti siasatan Suhakam.

Beliau juga berharap bahawa laporan mengenai penemuan penyiasatan petugas akan diberikan kepada orang awam secepat mungkin, seperti yang disarankan oleh panel penyelidikan Suhakam.

Pengasas Perlis Hope-Amri, hilang pada 24 Nov 2016, sedangkan Pastor Koh, yang mengasaskan Harapan Komuniti, dipercayai telah diculik oleh sekumpulan lelaki, ketika dalam perjalanan ke rumah seorang kawan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.