Tunda pilihan raya kecil Semenyih sehingga keputusan mahkamah, desak anggota komisen bersara

0
100

PETALING JAYA: Pilihan raya kecil Semenyih perlu ditangguhkan sementara menunggu pendengaran mahkamah mengenai legitimasi Suruhanjaya Pilihan Raya – yang kini dikendalikan oleh hanya seorang sahaja – kata seorang pesara suruhanjaya itu.

Timbalan Pengerusi Bekas SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata kes itu memerlukan perhatian segera, kerana enam jawatan lain kosong apabila keputusan mengenai pencalonan dan tarikh pengundian dibuat.

Wan Ahmad menambah bahawa Perkara 114 (1) Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menyatakan bahawa SPR akan dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong selepas berunding dengan Persidangan Raja-Raja, dan hendaklah terdiri daripada seorang pengerusi, timbalan pengerusi, dan lima orang ahli.

Pengerusi SPR Azhar Azizan Harun sebelum ini mengatakan bahawa pertemuan mengenai pilihan raya kecil Semenyih dibuat bersama dengan setiausaha. Wan Ahmad berkata kesahihan mesyuarat itu akan dipersoalkan kerana setiausaha itu bukan pesuruhjaya.

Wan Ahmad mengulas mengenai langkah pengundi Semenyih untuk memohon injunksi di Mahkamah Tinggi Shah Alam untuk menghentikan proses pilihan raya pada 16 Feb ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.