Waytha mengadakan pertemuan dengan menteri kesihatan berhubung kawalan kelahiran untuk merawat anemia bagi Orang Asli

0
47

PETALING JAYA: P Waytha Moorthy dijangka mengadakan pertemuan dengan Menteri Kesihatan Dzulkefly Ahmad berhubung isu wanita Orang Asli yang diberikan pil kawalan kelahiran untuk merawat anemia.

FMT melaporkan bahawa Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, terdapat kekurangan pemahaman pihak pegawai kesihatan mengenai keperluan khas Orang Asli apabila mereka mengadu tentang diberi ubat kawalan kelahiran.

“Saya rasa penjagaan dan komunikasi yang lebih baik diperlukan untuk menjelaskan kepada Orang Asli keadaan mereka dan risiko mereka mempunyai anak ketika mengalami anemia,” kata Waytha yang bertanggungjawab terhadap perpaduan negara dan kesejahteraan sosial.

Semalam, Dzulkefly berkata ubat kawalan kelahiran yang diberikan kepada wanita Orang Asli bertujuan untuk mengurangkan komplikasi kehamilan yang dikaitkan dengan anemia.

Tetapi Waytha berkata keputusan untuk mempunyai anak adalah keputusan yang sangat peribadi dan kerajaan tidak berniat untuk mencerobohi kehidupan peribadi Orang Asli.

Pada hari Selasa, lima wakil dari kampung Orang Asli menyerahkan memorandum kepada kerajaan yang mendakwa bahawa wanita Orang Asli telah diberikan pil kawalan kelahiran tanpa maklumat yang betul.

Mereka menuntut agar kerajaan menghentikan amalan ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.